Econometrist bij DNB

January 10, 2017

Share this article:

 
Bas Koolstra (25) is sinds september 2015 trainee bij De Nederlandsche Bank (DNB); de centrale bank van Nederland en toezichthouder op financiële instellingen. Daarvoor studeerde hij econometrie aan de universiteit van Amsterdam. In dit stuk vertelt hij over zijn werkzaamheden en ervaringen bij DNB.

Van de kredietcrisis naar het hart van de economie

Toen de kredietcrisis uitbrak zat ik in de laatste jaren van het VWO en was ik volop bezig met het maken van een studiekeuze. Met een profiel vol bètavakken was ik bijna voorbestemd om natuurkundige of scheikundige te worden. Ik had weliswaar economie als bijvak en vond het concept van de [expand title=”drie functies van geld”] ruilmiddel, rekeneenheid en oppotmiddel [/expand] zeker interessant, maar ik werd pas echt gegrepen door de chaos die uitbrak op de financiële markten. Hoe hadden economen het zover kunnen laten komen? Welke risk managers hadden zitten slapen? Ik was vastbesloten dit later beter te gaan doen. En dan moet je eigenlijk bij De Nederlandsche Bank zijn, midden in het hart van de economie.

bank-in-stad-010Econometrie

Bij het zoeken naar een geschikte studie kwam ik al snel bij de studie econometrie uit, een ideale mogelijkheid om economische kennis en analytische vaardigheden te combineren. Ik ging naar de Universiteit van Amsterdam en heb daar met veel plezier enkele jaren gestudeerd. Tijdens mijn studietijd maakte ik onder andere een uitstapje naar McMaster University in Canada en ben ik een jaar voorzitter van de VSAE geweest. Deze laatste functie was overigens inclusief een aantal avonden stappen met het toenmalige bestuur van VESTING, toch mooi meegenomen!

DNB Traineeship

Toen ik mijn master Financial Econometrics aan het afronden was, werd het tijd om te gaan solliciteren. Ik ging op zoek naar een werkgever die mij een uitgebreid assortiment aan mogelijkheden zou kunnen bieden. Ik wilde graag de kans krijgen om mijn opgedane kennis en analytische skills te gebruiken, maar was ook op zoek naar meer; impact hebben, een stukje politiek, iets bijdragen aan de maatschappij.
bankgebouw-002Voor mij kwam dit samen in het Traineeship van DNB en ik besloot te solliciteren. Er volgde een intensieve, maar goed gestroomlijnde selectieprocedure en ik was één van de gelukkigen die een aanbod kreeg om per 1 september 2015 in dienst te treden. Op naar drie verschillende plaatsingen door de gehele organisatie in twee jaar tijd en een uitgebreid trainingsaanbod.

Werken als toezichthouder

Exact een maand na mijn start zat ik al aan tafel met de Raad van Bestuur van een grote Nederlandse bank. Voor mijn eerste periode was ik geplaatst bij On-Site Toezicht en Bancaire Expertise, een divisie die diverse themaonderzoeken doet bij banken. Mijn eerste klus was gericht op het onderzoeken van kredietrisico’s bij hypothekenportefeuilles. De werkzaamheden waren zeer divers, zo heb ik werknemers van de bank mogen interviewen over de dagelijkse toepassing van voorgeschreven procedures, impactanalyses gemaakt en heb ik bijvoorbeeld ook een dag door Nederland gereden om te leren huizen te taxeren. Dit alles was nodig om risico’s in de hypotheekportefeuille beter te leren begrijpen. Uiteindelijk heeft mijn bijdrage aan dit onderzoek geleid tot een beter inzicht in de hypotheekportefeuilles van de banken en zijn er enkele belangrijke risicogroepen gedefinieerd en is de banken opgedragen hiermee aan de slag te gaan.

Alles op innovatie

Na een ontzettend leerzame tijd als toezichthouder was het tijd voor iets totaal anders. Bij leren hoort wat mij betreft ook een stap durven maken naar het onbekende. Ik ging aan de slag bij de divisie Betalingsverkeer, in een team dat zich focust op innovaties. Ik viel met mijn neus in de boter, want [expand title=”blockchain”] Een decentraal en open netwerk zonder eenduidige eigenaar. Door haar constructie is een blockchain niet te kraken voor hackers. Deze vorm van data-opslag verbetert de toegang tot en de veiligheid van data. [/expand] stond op het punt een hype te worden. De vraagstukken die ik tegenkwam waren technisch complex en qua impact nog lastig te beoordelen vanwege de onvolwassenheid van de technologie. Daarnaast hield ik mij bezig met andere innovaties zoals betalen met je mobiele telefoon en het bijhouden van de ontwikkelingen bij [expand title=”fintechs”]Financial technology, een bedrijf dat nieuwe technologie en innovatie gebruikt en zo concureert met traditionele financiële serviceverleners.[/expand] en startups. Ook bij deze afdeling kreeg ik gelijk veel verantwoordelijkheden, zo mocht ik DNB vertegenwoordigen bij een vergadering van een European Banking Association-werkgroep in Londen en bij een bijeenkomst van een internationale werkgroep van de Bank for International Settlements in Basel. Daarnaast was één van mijn eerste taken het schrijven van een speech voor Klaas Knot, de president van DNB, over het onderwerp FinTech.

Dan toch: Risk Manager

De start van 2017 betekent voor mij ook de start van mijn derde en laatste plaatsing van het traineeship. Om de cirkel rond te maken wilde ik heel graag naar een afdeling waar modellen en data een prominente rol spelen en die kans heb ik gekregen bij de afdeling Risk Management van de divisie Financiële Markten. Deze afdeling houdt zich voornamelijk bezig met de eigen balans van DNB. Voorbeelden van werkzaamheden zijn het maken van winstramingen, het inschatten van de extra risico’s die het huidige onconventionele monetaire beleid met zich meebrengen en mogelijke mitigerende maatregelen. Stuk voor stuk interessante projecten waar ik de komende tijd een bijdrage aan ga leveren.
Over 8 maanden zit mijn traineeship er definitief op en zal ik in vaste dienst treden bij één van de vele divisies bij DNB. Dit kan heel goed een plek zijn waar ik tijdens mijn traineeship al heb gewerkt, maar ook een nieuwe afdeling behoort tot de mogelijkheden. Door de ervaringen van medetrainees heb ik een heel goed overzicht gekregen van diverse werkzaamheden binnen heel DNB.

Werken bij DNB

Eén van de leukste dingen aan werken bij DNB is dat je altijd bezig bent met de actualiteit, DNB staat eigenlijk dagelijks wel in de krant en vaak betreft dit onderwerpen of onderzoeken waar jij aan hebt meegewerkt. Het werk is maatschappelijk zeer relevant en is ook internationaal georiënteerd: bij de meeste functies is er veelvuldige samenwerking met internationale instellingen zoals de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Veel collega’s maken tijdens hun carrière gebruik van de mogelijkheid om een kortere of langere periode bij één van onze internationale partners aan de slag te gaan.
Daarnaast merk je ook goed dat DNB een kennisinstituut is, het kennisniveau van medewerkers is hoog en blijft dat ook doordat er uitgebreid aandacht is voor ontwikkeling, training en opleiding. Zo heb ik bijvoorbeeld naast verschillende trainingen in soft skills ook de basisopleiding toezichthouder en de basisopleiding centraal bankier gevolgd. Speciaal voor quants binnen de bank is er recent een reeks leercolleges gestart met aandacht voor specifieke onderwerpen zoals risicomodellen, ALM studies en simulatietechnieken. Iets waar ik ook graag heen ga.

Dé econometrist bij DNB

Voor jou is het uiteraard vooral van belang om te weten wat je als econometrist allemaal kan doen bij ons. Ik kan je verklappen dat dé econometrist bij DNB niet bestaat. Als econometrist krijg je bij DNB een scala aan mogelijkheden en het is aan jou om te bepalen waar je je het best bij voelt. Econometristen werken bij DNB door de hele organisatie. Data is tegenwoordig overal, we hebben rekenaars nodig om de financiële positie van instellingen door te rekenen en ook op andere werkgebieden hebben we een ongekende hoeveelheid statistieken waar we graag gebruik van maken. Als econometrist, rekenaar en data-analist ben je meer dan welkom in de hele organisatie.
Andere econometristen hebben de keuze gemaakt om bijvoorbeeld onderzoek te gaan doen binnen DNB of toezichthouder op een specifieke instelling te worden. In dit laatste geval gebruik je je econometrie-skills uiteraard om risico’s bij een bank, verzekeraar of pensioenfonds te identificeren en door te rekenen, maar er gaat ook veel tijd zitten in het managen van relaties, het interviewen van mensen en het uitdelen van waarschuwingen als dat nodig is. Voor ieder wat wils dus!
koolstra-001-lr

En als je op mij lijkt en deze keuze nog niet kan maken, dan is het traineeship natuurlijk een ideale mogelijkheid om meerdere mogelijkheden te ervaren. Ik kan iedereen werken bij DNB van harte aanbevelen en raad jullie zeker aan binnenkort één van onze evenementen te bezoeken. Mocht je naar aanleiding van dit stuk nog vragen hebben dan mag je mij uiteraard benaderen.
Wil je meer informatie over werken bij DNB? Kijk dan op onze website www.werkenbijdnb.nl
of stel je vraag aan één van onze campus recruiters via recruitment@dnb.nl


Dit artikel is geschreven door [expand title=”Bas Koolstra”]b.j.koolstra@dnb.nl[/expand]

Read more