Trainee bij ING? Kansen genoeg voor econometristen!

January 24, 2017

Share this article:

 
Een traineeship bij ING, heb je daar wel eens aan gedacht? Oud-Econometriestudent Bart Davidson is ruim een jaar op weg in zijn Risk traineeship, werkte aan verschillende kortere opdrachten waaronder een in Singapore, en is op 1 oktober 2016 begonnen aan zijn eerste vaste functie.
 
Bart deed gelijktijdig twee bachelorstudies: Economie en Econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarna een master Econometrie met specialisatie Actuariële Wetenschappen. Hij liep stage op de supply chain afdeling bij Heineken in Congo, Centraal- Afrika, en studeerde af bij ABN Amro. Op 1 oktober 2015 startte hij bij ING.

Werken aan miljarden-portfolio’s

In het eerste jaar van het ING traineeship doe je twee zogeheten rotaties van een half jaar. Tijdens zijn eerste rotatie werkte Bart op de afdeling Capital Management & Bank Treasury Risk. Hij was er bezig met twee projecten. Zijn eerste opdracht stond in het teken van de recent doorgevoerde regels rondom liquiditeitseisen voor banken (de liquidity coverage ratio). Deze verplichten banken om te bewijzen dat ze in geval van een ongunstig scenario nog steeds liquide blijven. Bart: “Mijn taak was om aan te tonen wat een dergelijk scenario betekent voor een specifiek deel van onze portfolio, en wat de impact op de liquiditeit van de bank is. De combinatie van risico’s in kaart brengen en mitigeren sprak me erg aan in dit project. Het was wel even een shock om opeens bezig te zijn met analyses voor een portfolio van tientallen miljarden euro’s. Ik was net student-af en gewend aan getallen van maximaal drie cijfers op mijn bankrekening… “

Wat doet de bank in stresssituaties?

Barts tweede project stond in het kader van ‘intraday liquidity management’ (ILM). Dit gaat over hoe ING aan zijn kortetermijn (lees: 24-uurs) betalingsverplichtingen moet kunnen voldoen, onder normale omstandigheden en in stresssituaties. De val van Lehman Brothers in 2008 bewees hoe belangrijk ILM is. Bart: “Ook dit project gaf me een diep inzicht in een kernfunctie van de bank: ING’s rol in in het wereldwijde transactieverkeer. We hebben het hier over tientallen miljarden euro’s per dag! Ik werd ook gestimuleerd om met belangrijke stakeholders te gaan praten, zodat ik goed inzicht zou krijgen in hoe ING opereert in het betalingsverkeer. Ik heb die kennis omgezet in advies over hoe we ILM riskmanagement nog verder kunnen verbeteren, vooral in gespannen situaties. Als afronding van mijn eerste rotatie heb ik alle belangrijke informatie samengevat in een rapport voor het ALCO (Asset & Liability Committee). Ik heb dat rapport nieuw ontworpen, wilde er meer visuals en minder uitleg in woorden in, zodat de stand van zaken in één oogopslag duidelijk zou zijn. Kort geleden heb ik nog een biertje gedronken met mijn oude manager, en hoorde toen dat mijn rapport in gebruik is genomen.”

Naar Singapore

Na het eerste half jaar kwam een periode die Bart als het voorlopige hoogtepunt van zijn traineeship beschouwt: hij kon drie maanden naar Singapore, om daar te werken bij Asia Credit Restructuring. Dit is de plek waar leningen terechtkomen waarvan wordt vermoed dat ze niet terugbetaald kunnen worden zonder inmenging van de bank. Dat kan zijn als gevolg van een verslechterde financiële situatie van het bedrijf, maar ook door fraude, terrorisme en politieke instabiliteit. “De insteek van deze afdeling is om de klant weer financieel gezond te maken én om ons geld terug te krijgen. Helaas is dat niet altijd een realistisch scenario en moet je soms lastige keuzes maken. Het werk is enorm afwisselend, elke klant is anders en de taken raken zowel aan risk als aan front office.” Bart verwachtte vooral ondersteunend werk te gaan doen maar werd al snel volledig ingezet voor een klant waarvoor veel werk aan de winkel was. “Ik heb in Singapore veel meer kunnen doen dan ik van tevoren had gedacht. Ik heb me helemaal vast mogen bijten in de herstructurering van deze klant. Ik heb een heel tegenvoorstel opgebouwd als reactie op het voorstel van de klant zelf, waar we niet tevreden mee waren. Ik ben zelf aan de slag gegaan met het bouwen van een model en het uitzoeken van de financials: wat is mogelijk, hoeveel geld komt er binnen en wat is er nodig om dit bedrijf door deze moeilijke periode te helpen? In elke stap van dat proces kwam na de analyse de misschien wel lastigere (en leukere) uitdaging om alle betrokkenen te overtuigen. Dat begon met mijn directe collega’s aan boord krijgen en vervolgens de andere banken. Uiteindelijk moet je er met de banken en de klant uit zien te komen.”
 

Smaak te pakken

De tijd in Singapore vloog voorbij, maar Bart had de smaak van Credit Restructuring te pakken. Terug naar Nederland ging hij aan de slag bij Global Credit Restructuring. Hij werkte een aantal maanden als ‘tweede Accountmanager’ voor verschillende klanten. Bart: “Iedere klantgerichte collega binnen ons team is Accountmanager, wat betekent dat je eerste verantwoordelijke en aanspreekpunt bent voor een klant. Als tweede Accountmanager draaide ik volledig mee met het werk voor zo’n klant, maar de eerste Accountmanager bleef eindverantwoordelijk. In mijn rol kon ik me heel goed vinden en bovendien veel leren. Niet alle accounts waarvoor ik werkte waren groot en gecompliceerd, maar er hangt altijd wel een zekere spanning omheen. Een bedrijf komt tenslotte niet voor niets bij ons terecht. Het feit dat een klant in de moeilijkheden zit is natuurlijk alles behalve gewenst, maar het werken naar een oplossing is heel interessant. Het leuke van Global Credit Restructuring is ook dat ik voor klanten werk in allerlei verschillende landen. Griekenland, de UK, maar ook Vietnam, Zweden en Noorwegen. Dat betekent ook reisjes naar het buitenland voor meetings. Dat klinkt exotisch maar in de praktijk is het ‘s ochtends heen en ‘s avonds terug, heel efficiënt. Het enige dat je ziet zijn het vliegveld, de tram of taxi en het kantoor van de klant of een bank. En tóch, je voelt je wel een beetje de internationale zakenman. En elke keer nieuwe mensen leren kennen en ‘live’ samen kunnen werken aan de beste oplossing voor de klant is heel waardevol.”

Van offshore tot shipping

Bart heeft intussen zijn eerste vaste functie bij Global Credit Restructuring International. Na het eerste jaar met de twee rotaties, starten alle trainees in een vaste functie. “Ik ben nu bezig voor vijf verschillende klanten. Elk account is een project op zich, ik werk aan alle vijf tegelijkertijd. Of mijn studie me voorbereidde op mijn werk? Niet per se… Mijn werk wisselt van dag tot dag en van week tot week. De ene dag zit ik diep in de juridische documenten en ligt mijn werk heel ver van Econometrie af. De andere dag ben ik bezig met het doorrekenen van scenario’s in excelsheets en is mijn inzicht in cijfers toch wel ontzettend handig. Dan zit ik weer aan tafel met een aandeelhouder, met advocaten of met collega’s van andere banken. Ook qua sectoren kom ik van alles tegen. Mijn klanten variëren van shipping firms tot offshore bedrijven en bedrijven in infrastructure, en dat ook nog eens in verschillende landen. Ik duik elke keer weer een compleet nieuwe wereld in. Het is echt super interessant om uit te zoeken hoe zo’n branche werkt, wat de risico’s zijn en hoe het betreffende bedrijf zich gedraagt ten opzichte van de concurrentie. De dynamiek verschilt ook erg per klant. Ik vind kleine en grote cases allebei leuk om aan te werken. Bij een lening met een klein aantal belanghebbenden komt het meer op jezelf aan. Zelf uitdokteren, analyseren, meer aha-momenten als je iets uitgevonden hebt. Wanneer het een situatie betreft waarbij een grote groep banken betrokken is, zie je vaak dat het analysewerk grotendeels aan externe adviseurs wordt uitbesteed. Dan ben je meer gefocust op de strategie. Dat is ook heel interessant: bedenken hoe je temidden van alle stakeholders ING’s belangen kunt behartigen.”


‘Er is hier zoveel leuks te doen, je kunt echt alle kanten op’

 

Een juridische opleiding? Ook handig…

“Aanleg voor cijfers komt zeker van pas bij dit werk, maar een Master Econometrie is zeker geen vereiste. Ik denk wel eens dat een juridische opleiding ook handig geweest zou zijn. Econometristen zie je wel veel door de bank heen. Bijvoorbeeld in de modelling teams, waar deze studie zeker een plus is. En ook Ralph Hamers, de CEO van ING Group en Vincent Maagdenberg, de CRO van ING Nederland zijn Econometristen. Dus als econometrist carrière maken bij ING kan zeker! Ik hoop minstens de komende anderhalf jaar nog met plezier op mijn huidige afdeling door te brengen, maar ik denk af en toe voorzichtig vooruit. En er zijn mogelijkheden genoeg. Er is hier zoveel leuks te doen, je kunt echt alle kanten op. Vrijheid en zelfbeschikking over je loopbaan, er wordt veel over geroepen tijdens het wervings- en solliciatietraject, maar nu ik hier binnen zit weet ik dat dat geen loze woorden zijn bij ING. Als je je pad met overtuiging uitzet, dan is er hier echt heel veel mogelijk. Ik werk nu met probleemleningen, ik zou het best interessant vinden om straks aan de kant van leninguitgifte te zitten. Om zelf leningen vanaf nul te structureren. Of om naar de meer innovatieve kant van de bank te gaan. Werken aan nieuwe apps, dat lijkt me hartstikke interessant. Ik denk dat de bankier van de toekomst met één voet in de traditionele wereld en met één voet in de digitale wereld moet staan, die van data en apps. Ik zit nu in de meer traditionele hoek van de bank, het zou cool zijn om straks een switch te kunnen maken naar de vooruitstrevende kant.”
Meer weten? www.ING.nl/traineeship


Dit artikel is geschreven door Bart Davidson

 

Read more