Libra: Facebook’s valuta

November 28, 2019

Share this article:

Tot de verrassing van velen komt Facebook in het komende jaar met zijn eigen cryptocurrency. Helemaal na verschillende schandalen in de behandeling van persoonlijke data. Toch wordt verwacht dat Libra zal uitkomen in de eerste helft van komend jaar. Wat is de huidige stand van zaken, en gaat dit onze euro vervangen?
Als alles volgens plan gaat, moet het mogelijk zijn om met deze valuta te kunnen betalen in verschillende apps van Facebook zoals Whatsapp, Messenger en Instagram. Ook wordt het mogelijk voor 3e partijen om deze mogelijkheid te integreren in hun apps.
Libra is, in feite, een poging om elektronisch betaalverkeer opnieuw uit te vinden en te verbeteren. Terwijl andere cryptocurrencies lang over transacties kunnen doen, en grote transactiekosten kunnen meebrengen, is het doel van Libra om het beste van bestaand betaalverkeer te combineren met de beste kwaliteiten van cryptocurrencies.
De Libra valuta zal alleen bijgemaakt worden op het moment dat iemand dollars/ euro’s of ponden inwisselt bij de Libra foundation. Dit geld zal de reserve van de bank vormen, en zou voor vertrouwen in de eenheid moeten zorgen. Hoewel Libra niet de eerste cryptocurrency is die dit probeert, zou door het vertrouwen in de bedrijven achter Libra de levensloop beter kunnen verlopen.
Om meer vertrouwen in de valuta te creëren, heeft Facebook 26 andere bedrijven overtuigd om mee te werken aan dit project. Dit onder andere vanwege een beschadigd imago van Facebook. Onder deze bedrijven vallen onder andere: Spotify, Uber, Mastercard en Ebay. De associatie waarvan deze bedrijven lid zijn hebben als doel om te zorgen dat de valuta veilig en goed werkt.
Hoewel Facebook (in verhouding) weinig te zeggen heeft over de valuta zelf, hebben zij ook een ander bedrijf genaamd Calibra opgericht, waarvan zij de touwtjes volledig in handen hebben. In principe is het mogelijk voor iedereen om een dienst aan te bieden voor een digitale portemonnee voor Libra. Echter heeft Facebook een enorm voordeel, door de eerste te zijn, en de mogelijkheid te hebben om deze portemonnee te integreren met andere Facebook diensten. Om deze reden wordt ook verwacht dat Calibra een praktisch monopoly krijgt op de digitale portemonnee van Libra.
Door verschillende schandalen van Facebook zoals het gebruiken van Whatsapp data voor marketing doeleinden, na beloofd te hebben dit niet te doen, verwachten veel critici dat Facebook via Calibra koopgedrag van consumenten wil gaan tracken voor marketingdoeleinden. Echter heeft Facebook beloofd dit niet te doen.
Het lijkt er op dat Facebook de Westerse variant van WeChat wil worden. Deze All-In-One app verzorgt Chinezen van betaalverkeer, een marktplaats, taxiservice, nieuws, leningen, vliegtickets, en vele andere services. Door veel tegenslagen, zoals een congressional hearing in de Verenigde Staten, en wantrouw vanuit de deelnemende bedrijven (Paypal heeft besloten het project te verlaten), lijkt het nog een tijd te duren voordat het realiteit zal worden.
Hoewel ik verwacht dat Libra vooral van veel waarde kan zijn voor de mensen die op dit moment überhaupt zonder digitale bankrekening leven in bijvoorbeeld Afrika. Denk ik dat de waarde die het biedt niet opweegt tegen de controverse rond Facebook.


Dit artikel is geschreven door Max Kloosterman

Read more

The Myth of Form in Football

The Myth of Form in Football

Have you ever won five games in a row and felt like you could win ten more? Or maybe you lost 5 five and you just kept losing after that? Most people that have played sports will recognize this. Being “in form” seems to have a large impact on whether we will win the...