Market Making bij Flow Traders

March 26, 2019

Share this article:

[supsystic-social-sharing id='1']

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een fonds samengesteld uit verschillende aandelen en/of obligaties om zo in zijn risico en rendement een gelijk resultaat te behalen als een bepaalde index. ETF’s bieden veel positieve effecten, zo kunnen onder andere investeerders met een kleine hoeveelheid kapitaal toch hun risico spreiden, doordat een ETF bestaat uit meerdere componenten, en dus hoeft een belegger niet elk aandeel los te kopen.
Wanneer je dan een ETF wilt kopen, springt er misschien een vraag in je gedachte: hoe is het eigenlijk mogelijk dat je op ieder moment dat de markt open is, een ETF kan kopen? Mocht je immers een huis verkopen, dan kan dit langere tijd duren, in sommige gevallen wel maanden. Toch is het mogelijk om op ieder moment dat de markt open is, een trade te plaatsen. Hier komen market makers, zoals bijvoorbeeld Flow Traders te voorschijn. Wat zij proberen te doen, is liquiditeit te bieden voor de markt. Dit wordt gedaan door een constante waarde van het ETF te bereken, en hierbij een Bid en een Ask prijs bij aan te bieden: Stel jij hebt dit ETF, dan kan jij deze verkopen voor de Bid prijs (tot een bepaalde hoeveelheid), aan de market maker, en stel jij wilt het ETF kopen, dan kan dit tot een bepaalde hoeveelheid voor de Ask prijs van het ETF.
Door zeer geavanceerde modellen, kunnen ze bij Flow Traders het risico op verlies minimaliseren, en de kans dat de prijs buiten hun bid-ask spread (het verschil tussen de twee prijzen) valt minimaliseren.
Doordat er meerdere aanbieders zijn op de markt, is er een aansporing voor de market maker om zijn modellen preciezer te maken, dit zal ervoor zorgen dat de bid-ask spread kleiner wordt, waardoor de liquiditeit van de markt (de mate waarin de prijs van een product stabiel ontwikkelt) hoger is, en dus zal dit leiden tot een interessante markt voor beleggers.
Meerdere market makers op de markt zorgt er dus voor dat er een zo eerlijk mogelijke prijs wordt aangeboden voor beleggers. Stel er is maar één market maker op een markt voor een niet populair, zeer volatiel (de prijs verandert zeer erg), ETF. Dan is er weinig aansporing voor de market maker om te zorgen dat de prijs zo precies mogelijk is, hierdoor zal de spread groter zijn dan wanneer er meerdere aanbieders zijn.
Een belangrijk detail dat veel mensen weten is dat een market maker zelf niet inspeelt op de markt. De market maker levert een service voor mensen die op de markt inspelen, en spelen dus als een middelman. Een market maker verdient dus niet zijn geld door in te spelen op ontwikkelingen op de markt, maar door precieze modellen te maken. Het geld dat een market maker verdient is dus gerelateerd aan in welke mate de prijs van het ETF binnen de verwachte perken blijft, het verschil tussen de Bid prijs bij inkoop, en de Ask prijs bij verkoop is dus de brutowinst voor een market maker.
Om er achter te komen hoe het er bij een market maker aan toe gaat, heb ik Flow Traders bezocht. Wat mij als eerste opviel was de erg gezellige sfeer die er hing. Na een uitleg over wat er hier nou daadwerkelijk gedaan wordt, sprak ik met een trader. Hij vertelde over hoe een normale dag er uit ziet: ’s ochtends beginnen ze met het kijken of er ’s nachts nog dingen zijn gebeurd, verder wordt er gesproken over bijvoorbeeld belangrijke cijfers die deze dag uitkomen en verdere dingen om op te letten. Om 9 uur gaat de markt open, dit is ook het drukste punt van de dag. Om half 4 gaan de Amerikaanse markten open, hoewel hij zelf bezig is met Europese markten, worden de volumes op dit moment groter door Amerikaanse instituties die traden op de Europese markt. Om half 6 sluiten de markten, op dit moment worden er nog dingen afgerond, en zit de dag er op.
Market makers zijn essentieel voor het soepel verloop van de ETF markt, toch hebben veel mensen vrij wel geen idee wat er hier gedaan wordt. Ik hoop dat dit artikel een duidelijker inzicht heeft gegeven in wat er hier gebeurd.


Dit artikel is geschreven door Max Kloosterman

 

Read more

Regression analysis: A beginner’s guide

Regression analysis: A beginner’s guide

Econome­­trics, the int­­ersection of economics and statistics, employs sophisticated methods to analyse and quantify relationships within economic systems. One of its fundamental tools is regression analysis, a statistical technique that allows economists tot model...

Are you tying your shoelaces wrong?

Are you tying your shoelaces wrong?

We tie our shoelaces to ensure that our shoes stay on tight, and we do these by tying a knot. There are different ways to tie your shoelaces, you may have learnt the “around the tree” technique, but somehow, they still always come undone, why? This all has to do with...