7 tips voor de leukste podcast

June 4, 2020

Share this article:

Podcasts zijn tegenwoordig erg populair. Naar schatting luistert één op de vijf zeker eens per maand naar een podcast. Voordelen zijn dat je ze wanneer je maar wilt kunt luisteren en je niet naar een scherm hoeft te kijken. Daarnaast is er een enorme keuze aan genres: van sport en economie tot eten en politiek. Om de keuzestress wat te verlichten heb ik 7 leuke en interessante podcasts uitgekozen met elk een andere genre. 

Politiek: Haagse Zaken

Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC. Elke week praat politiek redacteur Lamyae Aharouay haar luisteraars bij over alles wat er in Den Haag gebeurt. In de podcast worden verschillende NRC-journalisten ontvangen die uitleggen in welke context je het laatste nieuws moet plaatsen, waarop Aharouay goede vragen stelt waardoor je echt de diepte in gaat. 

Tip: afleveringen over de Brexit en de dividendbelasting zijn volgens velen een aanrader. 

Vrije tijd: Zelfspodcast

In deze podcast vertellen Jaap Siewertsz van Reesema en Sander Schimmelpenninck over hun levens en de actualiteit, zonder elkaar of de wereld te sparen. In elke Zelfspodcast vind je deze twee maatjes met verschillende karakters die je meenemen in een rondje dieptepunten, één hoofdonderwerp, vele zijpaadjes, kansloze businessideeën en het snoepje van de week. Voor de trouwe luisterkinders hebben ze de Siewertsz & Schimmelpenninck famielje opgericht die elke week een extra aflevering en toegang tot hun Telegram groepschat krijgt. Wellicht wordt jij wel de nieuwe Tony van Drieltjes na het beluisteren van deze podcast. 

Tip: seizoen 1 aflevering 28 Provincialen for life en seizoen 1 aflevering 20 Dienstplicht voor knorren. 

Eten: Cheft

Waarom alleen kijken naar kookprogramma’s als je ook kan luisteren naar culinaire podcasts? Volgens culinair recensent Hiske Versprille geldt: hoe meer je weet, hoe meer je proeft. Voor haar podcast duikt ze in keukens van bekende chef-koks en kijkt toe hoe ze een gerecht maken. Ze probeert het achtergrondverhaal te ontdekken van zowel wat er op het bord ligt als van de chef en het restaurant. Een aanrader voor de culinair geïnteresseerde!

Komedie: Man man man, de podcast

Wat begon als een tweewekelijks biertje aan de keukentafel is uitgegroeid tot één van de populairste podcasts in Nederland. In Man man man, de podcast kan je Bas Louissen, Chris Bergström, Domien Verschuuren volgen in hun eindeloze zoektocht naar mannelijkheid. Er worden herkenbare onderwerpen als daten, vriendschap, auto’s en geld openhartig besproken met vaak een grappige en emotionele anekdote. Wegens het grote succes gaan de makers in het najaar zelfs het theater in. 

Tip: seizoen 1 aflevering 8 Sporten en seizoen 2 aflevering 10 School. 

Misdaad: Daders

In deze podcast praat Cas de Jong van EenVandaag met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen over onder andere hun gruwelijke daad, spijt en een tweede kans in de huidige maatschappij. In Daders praten criminelen openhartig over hun misdaad en probeert Cas in het brein te duiken van mensen die tot het ergste in staat bleken te zijn.

Geschiedenis: Wind of change

Na negen jaar zoeken naar een antwoord heeft Patrick Radden Keefe een verhaal dat te gek klinkt om waar te zijn. Binnen de Amerikaanse inlichtingenwereld ging het gerucht dat het nummer Wind of change, de soundtrack van de val van de Sovjet-Unie, geschreven zou zijn door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. In deze podcast volg je Keefe in zijn zoektocht door de complottheorieën die (ex-)spionnen, hair-metal rocksterren, drugssmokkelaars en speelgoedmakers in 40 jaar culturele politiek in Amerika achter hebben gelaten. 

Sport: El tarangu

Deze podcast gaat over een waargebeurd verhaal van de wielerhelden Lucien van Impe en José Manuel Fuente, ook wel El Tarangu genaamd. In het Vlaamse wielerstadje zit Van Impe op het terras als hij plotseling Fuente voor hem ziet zitten. Op het eerste oog niet gek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet of is er iets anders aan de hand?

Tip: seizoen 1 aflevering 2.

 

Veel luisterplezier!

 


This article was written by Renske Zijm

Read more

The importance of statistics in sport

The importance of statistics in sport

“In terms of merit, sports have mathematical statistics. That is how you know who the best player is”. (Norm MacDonald) Until thirty/forty years ago people would most likely not believe in this statement, but the situation has changed since the end of the 90s when...