‘Heb je wel eens nagedacht over een carrière in de IT?’

May 9, 2017

Share this article:

Marijn Markus groeide op in Rotterdam en studeerde beleidssociologie in Utrecht met een focus op data science en criminologie. Na werkzaamheden bij Giro555 en de Politie Rotterdam werd hij door Capgemini gescout op LinkedIn. Binnen korte tijd ontwikkelde hij zich hier tot data scientist.
“Ik kreeg de vraag ‘heb je wel eens nagedacht over een carrière in de IT?’ naar aanleiding van mijn kennis van R op LinkedIn. Mijn antwoord was natuurlijk ‘ja alstublieft, hier is mijn cv, mag ik op gesprek komen?’ Hier leerde ik twee waardevolle lessen. Eén: jezelf nieuwe programmeertalen leren loont en twee: hou je LinkedIn up to date! Na een selectieprocedure kon ik beginnen bij Capgemini op de afdeling Insights & Data.
Capgemini is, zoals het logo vermeld, een dienstverlener in consulting, technology en outsourcing. Vrij algemene termen, maar waar het op neerkomt, is dat we coole dingen maken voor klanten. Van data analytics, warehousing en science tot app building en design, van back to front: we houden ons met van alles bezig. De afdeling Insights & Data richt zich specifiek op data science en business intelligence. Veel bedrijven hebben hun data al liggen, maar weten niet hoe ze hier mee om moeten gaan. Wij helpen hen daarmee. Inmiddels bedienen we bijna alle grote publieke en private partijen in Nederland.
Niet alleen Capgemini’s klanten, maar ook de disciplines binnen Capgemini zijn divers. Ik werk samen met wiskundigen, psychologen, economen en neurobiologen. Door de mix van verschillende disciplines zien we verschillende oplossingen voor problemen. Dit maakt Capgemini een inspirerende omgeving om in te werken. Collega’s ontmoet je op locatie, bij de koffie of tijdens de vele meetings en sessies die we ’s avonds plannen. Er zijn inhousedagen op Utrecht Leidsche Rijn waar je met dit alles kennis kan maken.
In mijn korte tijd bij Capgemini heb ik veel ervaring op mogen doen. Ik begon als data analyst voor een kort project bij Wolters-Kluwer. Daarbij baande ik me een weg door grote hoeveelheden server data om uit te vogelen hoe dit alles te analyseren en te modelleren. Dit was voor mij een speeltuin.
Vervolgens mocht ik deelnemen aan een proof of concept project met IBM Watson en natural language processing. Via machine learning ontwikkelden we een tekst classificatie algoritme om opinies, conclusies en discussiepunten in verslagen te herkennen. Nu ben ik bezig bij een grote bank waar ik hetzelfde op grotere schaal mag uitvoeren.
Ik ben niet specifiek voor werk in de IT opgeleid, maar Capgemini levert de opleiding en certificering waarmee ik me verder kan ontwikkelen binnen dit gebied. Voor mij is er niets zo leuk als nieuwe vaardigheden leren. Dit is dan ook de grootste aantrekkingskracht van consulting: binnen een korte periode doe je ervaring op met verschillende bedrijven, sectoren en vakgebieden. Je leert waar je wel en niet goed in bent, waar je interesses liggen en waar de koffie het lekkerst is.
Het werk, de leermogelijkheden en de collegialiteit van Capgemini zijn voor mij van grote toevoeging. Ik wens het iedereen toe om een werkplek te vinden waar je de mogelijkheid hebt om door te leren. Kortom, heb je wel eens nagedacht over een carrière in de IT? Kom dan op bezoek. We zien je graag tegemoet!”


Dit artikel is geschreven door Marijn Markus

Read more

What is the best strategy when playing Monopoly?

What is the best strategy when playing Monopoly?

We have all played Monopoly at least once in our lifetime, the table game that turns best friends into evil competitors and even the most generous person into merciless. Who has never fought to buy a street while playing? How many times have you been accused of...