Oud en nieuw in andere landen

January 9, 2020

Share this article:

Anderhalve week geleden is het jaar 2020 ingegaan. Nederland kent voor dit feest zijn eigen tradities. Zo gaan krantenlopers bijvoorbeeld een paar dagen, voordat het nieuwe jaar ingaat, langs de deuren om iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar te wensen. Op 31 december bakken (en eten) veel mensen oliebollen of bedenken hun goede voornemens voor het nieuwe jaar. Sommigen besluiten om meer te gaan sporten; anderen besluiten om aan “dry january” mee te doen. Om twaalf uur vieren we vervolgens het ingaan van het nieuwe jaar met champagne en vuurwerk. En tot slot rennen de echte bikkels op 1 januari de zee in tijdens de nieuwjaarsduik. Dit zijn de tradities in Nederland, maar hoe zit dat met andere landen? 

 

Brazilië

Tijdens Réveillon, oftewel Oud en Nieuw, zijn in Brazilië mannen en vrouwen gekleed in de kleur wit, met uitzondering van het ondergoed van vrouwen. De kleur van het ondergoed bepaalt namelijk wat zij wensen voor het nieuwe jaar. Zo staat geel voor rijkdom, blauw voor rust, roze voor liefde, groen voor hoop/zelfbevestiging en violet voor evenwicht in gevoelens. 

Wanneer je Oud en Nieuw aan de kust viert is het gebruikelijk om over zeven golven te springen. Op deze manier breng je een ode aan de godin van de zee. Je wordt gezuiverd en krijgt de kracht om de obstakels van het komende jaar te overwinnen. 

Naast het springen over de golven, gooien de Brazilianen ook een witte bloem in de oceaan waarbij zij hopen dat al hun wensen voor het nieuwe jaar uitkomen. 

 

Italië 

Op oudjaarsavond eet men in Italië bepaalde producten, bijvoorbeeld linzen. Linzen lijken op kleine munten en staan in Italië voor geld en economische welvaart. Naast linzen zijn er meer producten die Italianen eten voor een voorspoedig nieuwjaar: chilipepers zorgen bijvoorbeeld voor geluk, een varken voor materiele vooruitgang en groene groenten voor respect voor het milieu. 

Net als in Brazilië dragen de Italianen een bepaalde kleur ondergoed. In Italië draagt iedereen de kleur rood, die symbool staat voor liefde en geluk. Een andere bijzondere, romantische traditie vindt plaats in Venetië. Op oudejaarsavond komen duizenden koppels samen om in Venetië op het St. Marks plein het wereldrecord zoenen te verbreken. 

Vroeger hadden de Italianen nog als traditie dat zij voor het nieuwe jaar al hun oude spullen uit het raam gooiden. Dit stond symbool voor het weggooien van het afgelopen jaar. Echter werd deze traditie gevaarlijk voor voorbijgangers en vandaar dat men dit niet meer doet tegenwoordig. 

 

Spanje

Terwijl wij om twaalf uur beginnen met het afsteken van vuurwerk, begint een echte Spanjaard met het nuttigen van twaalf druiven: bij elke klokslag eet hij\zij er één. Deze traditie is in 1909 tot stand gekomen, omdat zich er in dat jaar een enorm goede oogst had plaatsgevonden. De Spanjaarden besloten om de druif als geluksvrucht  te aanschouwen. Het eten van de twaalf druiven zou moeten zorgen voor een voorspoedig nieuw jaar. Aangezien tussen de klokslagen weinig tijd zit, is de truc om niet op de druiven te kauwen, maar ze in één keer door te slikken. 

Naast het eten van twaalf druiven is het ook een traditie om geld in je schoenen te stoppen net voor het nieuwe jaar begint. Dit zou zorgen voor meer welvaart. Dan vervolgens is het tijd om de Cava open te maken en met vuurwerk het nieuwe jaar in te gaan.

 

Er zijn nog veel meer landen met tradities waar je wellicht van opkijkt. Hoe Oud en Nieuw ook gevierd wordt, het gaat vooral om een nieuwe start. Wellicht heb je zelf ook wel een aantal doelen of voornemens voor het nieuwe jaar opgesteld. Namens de MC willen we je in ieder geval een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar wensen! 


Dit artikel is geschreven door Esther Valkonet

Read more

The Ewing Theory

The Ewing Theory

What happens if your team’s best player goes down with an injury, leaves for another team or retires? Your team should be less successful, right? Well, as it turns out, this is not necessarily always true. Sometimes, a team can inexplicably flourish without their...

Why your Dobble cards always match

Why your Dobble cards always match

Dobble: a game played by kids, but still very popular among adults. In the game, you have to draw two random cards and place them face-up on the table between all the players. Then, you have to look for the identical symbol between the two cards. Between every two...

Why do we count in base 10?

Why do we count in base 10?

What is two plus two? The realist will say four, the computer will say 100, and the cynic will say 5 – but which is correct? The reason we count in base 10 stems from the simplest fact: humans have 10 fingers. Understandable and logical, as this seems to be nature’s...