Is Donald Trump een goede zakenman?

May 24, 2016

Share this article:

Het valt niet te betwisten dat Donald Trump een van de meest controversiële kandidaten voor het Amerikaans presidentschap ooit is. Dat de beste man een hoge pet van zichzelf op heeft zal de meesten ook niet zijn ontgaan. In zijn eigen woorden heeft God hem gezegend met een ontzettend slim stel hersenen. Met deze gave en veel lef heeft hij in zijn loopbaan heel veel geld verdiend. Voor zover zijn mening als objectief kan worden beschouwd, is hij de beste onderhandelaar ooit. Zijn boek, The Art of the Deal is volgens hemzelf het beste zakenboek ooit geschreven.
Toegegeven, The Art of the Deal heeft bijna een jaar lang op The New York Bestseller list gestaan en er zijn maar liefst meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. En met 4.5 miljard dollar vermogen, zoals geschat door business magazine Forbes, kan je niet anders zeggen dat Trump tot de rijksten der aarde behoort. Echter, dit hoeft natuurlijk niet per se te betekenen dat hij per definitie een geweldige zakenman is.
Om het zakelijk succes van bedrijven te beoordelen, kijkt men over het algemeen naar het rendement (return on investment) dat het bedrijf als investering oplevert. Dit principe zou je ook toe kunnen passen op een persoon om zijn succes als ondernemer te kwantificeren. Nou is dit niet perse de enige of beste manier om iemands zakelijke succes te bekijken, maar het is misschien toch interessant om het in dit geval onder de loep te nemen. Een groot gedeelte van Trump’s argument waarom hij een goede president zou zijn komt immers voort uit zijn claim een extreem slimme en sluwe zakenman te zijn en heel veel geld te hebben verdiend.
Het lastige in het geval van het beoordelen van Trump’s rendement is vaststellen met hoeveel geld Trump ooit is begonnen en hoe groot zijn vermogen momenteel is. Aan de lagere kant is de schatting van Bloomberg Billionaires Index, die Trump’s vermogen op 2.9 miljard schatten. Zoals eerder genoemd schat Forbes zijn vermogen iets hoger. In het meest recente statement beweert Forbes dat Trump’s vermogen 4.5 miljard dollar bedraagt. Trump heeft tijdens het campagne voeren echter meermaals beweerd dat dit niet klopt en dat zijn ware vermogen maar liefst 8.7 miljard dollar groot is.
Tevens is er enige onzekerheid over zijn startvermogen. Zijn vader was een succesvolle zakenman met een eigen vastgoedimperium. De waarde van zijn aandelen wordt geschat op 200 miljoen dollar. Donald Trump had vier broers. Als we uitgaan van een eerlijke verdeling, zou de erfenis op zijn minst goed moeten zijn voor 40 miljoen, naast overige nagelaten erfenis. 40 miljoen is dus een lower bound voor wat hij waarschijnlijk echt heeft gekregen. Dit bedrag zou dan zijn geërfd in het jaar 1974.
Een manier om te kijken of een investering de moeite (kosten) waard was, is door het te vergelijken met andere investeringsopties. Een gebruikelijke manier is om zijn rendement te vergelijken met dat van de aandelenmarkt in zijn algemeen. Als vergelijkingsmateriaal zou men voor het gemak de S&P500 kunnen nemen. De S&P is een index met 500 grote beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. Sinds 1974 is de S&P 74-keer vermenigvuldigd in waarde. Oftewel, een return van 7400%.
Als we de lower bound van Trump’s erfenis nemen en de genoemde return van de S&P gebruiken, komen we uit op een bedrag van 2,960 miljard. Als dividenduitkeringen in acht worden genomen en er is geherinvesteerd, is dat bedrag al 3.5 miljard. Dit is al ruim boven de schatting van Bloomberg. Bij de iets hogere erfenis van 51.4 miljoen (of simpelweg een groter vermogen in jaar 1974), zou Trump’s vermogen nu groter zijn dan de Forbes schatting als het in de S&P was gestoken. Dit lijkt erop dat hij misschien beter zijn geld passief had kunnen investeren en op de Bahama’s’s had kunnen liggen in de tussentijd.
Als Trump’s eigen schatting van zijn vermogen klopt, heeft hij het echter een stuk beter gedaan. Maar hoe komt de geblondeerde magnaat aan het getal van 8.7 miljard? Een groot verschil tussen zijn waardeschatting en die van Forbes zit in de waarde van zijn brand. De “Trump brand” zou volgens Forbes goed zijn voor een waarde van 200 miljoen. Trump denkt hier anders over. Naar eigen zeggen zou zijn brand minstens 3 miljard waard zijn. Dat is natuurlijk nogal een verschil en dit verklaart voor een gedeelte hoe Trump aan zo’n hoog geschat eigen vermogen komt.
Nou is de waarde van een brand erg moeilijk te schatten. Merkwaarde (ook wel brand value of brand equity) is iets abstracts en subjectiefs. Hoe de markt de waarde van de Trump brand schat is ook moeilijk te zeggen. The Trump Organisation, Trump’s overkoepelende bedrijf is een private onderneming. Er zijn weinig documenten waartoe het publiek inzage heeft omtrent de financiën en er is geen aandeel dat door de markt op waarde wordt geschat. Wel is het duidelijk dat de Trump brand niet de absolute draagkracht heeft om elke investering waar Trump’s naam aan wordt verbonden te laten slagen (zie het blok onderaan).
Het is dus helaas niet mogelijk om een compleet sluitend antwoord te geven, vanuit het rendementsperspectief, op de vraag of Donald Trump een goede zakenman is of niet. Het hangt er vanaf welke schatting klopt. Heeft Trump gelijk, dan heeft de man heel aardig gepresteerd. Kloppen de cijfers van Bloomberg, dan was het beter geweest als hij papa’s vermogen in de markt had geïnvesteerd en vervolgens het met geen vinger had aangeraakt.
 


Fun facts: Trump’s ondernemingen

Trump’s succesvolle ondernemingen zijn, net zoals die van zijn vader, vrijwel allemaal op het gebied van vastgoed. Zo heeft hij een aantal succesvolle hotels, kantoorpanden, wolkenkrabbers, resorts, golfbanen, een reuzenrad en zelfs een schaatsbaan op zijn naam staan.
Dat ze op zijn naam staan kan je in het geval van Donald Trump heel letterlijk nemen: Vrijwel alle ondernemingen waaraan hij begint wordt zijn achternaam aan verbonden. Dit garandeert geen succes, zoals vooral bij zijn ondernemingen buiten vastgoed duidelijk is. Tot dit rijtje horen bijvoorbeeld de (alle geflopte) Trump Airlines, Trump Vodka, Trump Steaks, Trump Mortgages (hypotheken), Trump: The Game (een bordspel) en Trump Casinos.
Ook is Trump berucht geworden met meerdere (naar eigen zeggen strategische) failliesementsverklaringen van verscheidene ondernemingen. Of dit een teken is van onkunde of juist van sluwheid valt te betwisten. Volgens Donald Trump zelf is er uiteraard sprake van dat laatste.
 


Dit artikel is geschreven door Lasse Vuursteen

Lasse

Read more

The 100 Prisoner Problem

The 100 Prisoner Problem

Imagine if tomorrow you were abducted, and before you knew it, you were trapped in a room with 99 other people who seemed to know nothing more about what was happening than you. You notice that everyone is wearing an orange jumpsuit, which is uniquely numbered. You...

The Myth of Form in Football

The Myth of Form in Football

Have you ever won five games in a row and felt like you could win ten more? Or maybe you lost 5 five and you just kept losing after that? Most people that have played sports will recognize this. Being “in form” seems to have a large impact on whether we will win the...