De ogen van toezichthouders, wetenschappers en bankiers zijn gericht op het versterken van Risk Management binnen de bank. Die verantwoordelijkheid en focus maakt Risk Management een dynamische omgeving om in te werken. In dit artikel lees je meer over Pim en zijn uitdagende werk voor ING.
Pim Hanssen (26) studeerde Econometrie aan de RUG en haalde 2,5 jaar geleden zijn master Toegepaste Wiskunde bij de Universiteit Twente. Pim: “Op de middelbare school vond ik wiskunde en economie de leukste vakken en dan kom je al gauw bij Econometrie uit.” Zijn masterscriptie schreef hij in opdracht van ING, voor de afdeling Risk Management. Dat beviel zo goed dat Pim na zijn master bleef plakken: inmiddels is hij een flink eind op weg met zijn traineeship Risk. Van deze keuze heeft hij geen moment spijt: “Ik was al van jongs af aan gefascineerd door beleggen en financiële markten. Rente, valuta, aandelen: het is spannend, dynamisch, de situatie is elke dag weer anders. Tegelijkertijd zijn het vooral de lange termijn ontwikkelingen die potentieel een grote impact hebben, en is het dus belangrijk je niet te veel te laten afleiden door de waan van de dag. Me onderdompelen in deze materie, en vanuit econometrisch standpunt analyses en modellen maken, is natuurlijk erg interessant. Het is ook fijn dat ik nu nog geen keuze hoef te maken voor één baan: zo kan ik me goed oriënteren op het brede spectrum aan mogelijkheden.”
Risk Management: essentieel voor de toekomst van banken
Was er vóór de kredietcrisis al veel aandacht voor Risk Management in de financiële sector, het belang van evenwichtig Risk Management is de afgelopen jaren nog duidelijker geworden. De ogen van toezichthouders, wetenschappers en bankiers zijn gericht op het versterken van Risk Management binnen de bank – en de ogen van de wereld zijn gericht op deze Risk Managers. Die enorme verantwoordelijkheid en focus maakt Risk Management een uitdagende omgeving om in te werken. Pim: “Toen ik nog niet bij ING zat, had ik een andere kijk op het bankwezen. Eenmaal binnen was ik echt verrast: er zitten hier heel veel slimme mensen met hele goede ideeën. De werkelijkheid is zoveel genuanceerder en complexer dan ik vooraf had verwacht! Aan mij de uitdaging om binnen deze groep mensenbij te dragen aan een stabiele financiële toekomst, met optimaal Risk Management.”
Een goede voorbereiding …
Om zoveel mogelijk ervaring op te doen, doen alle trainees bij ING zogeheten rotaties van een half jaar, op twee verschillende afdelingen. Pims eerste rotatie was in Amsterdam, op de afdeling Credit Risk / Measurement. “Deze afdeling bouwt modellen die een inschatting maken van de economische situatie van klanten, en wat zij nodig hebben om financieel fit te blijven. De modellen worden gebruikt om erop toe te zien dat bijvoorbeeld bepaalde kredietbeslissingen weloverwogen worden genomen. Op deze afdeling heb ik verschillende projecten gedaan, variërend van het ontwikkelen van een nieuw model voor staatsobligaties tot het verbeteren van een methode om bestaande modellen te backtesten.” Trainees kunnen hun tweede rotatie in het buitenland doorlopen. Dat deed Pim, die terechtkwam in Londen op de afdeling Trading Risk. “Hier hield ik toezicht op handelaren die voor ING en ING-klanten handelden. Ik moest bestaande risico’s analyseren en erop letten dat ze de risico’s die genomen werden verantwoord waren. Hierbij richtte ik me op opkomende markten in bijvoorbeeld Oost-Europa en Zuid-Amerika. In Londen boden vooral de dagelijkse dynamiek en spanning een bijzondere ervaring. Hier heb ik ondervonden hoe elke ontwikkeling invloed heeft op de markten, hoe alles met elkaar samenhangt. Daar heb ik veel van geleerd.”
De huidige praktijk
Pim werkt momenteel als Quantitative Analyst op de afdeling Balance Sheet Risk, in Amsterdam. “In mijn huidige functie ben ik verantwoordelijk voor het modelleren en ‘hedgen’ van renterisico op producten als hypotheken en spaargeld. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het inschatten van gedrag van de klant: wanneer gaat hij vervroegd aflossen, op welke moment gaat hij zijn spaargeld opnemen? Dat is lastig, maar met goede data-analyses maken we op groepsniveau inschattingen. ING is een van de grootste spaarbanken van Europa. Onze modellen gaan echt over enorme bedragen. Deze verantwoordelijkheid geeft mijn werk extra betekenis.” Pims team bestaat in totaal uit acht mannen. “Acht mannen, dat is wel opvallend. Ondanks dat kiezen er ook vrouwen voor Risk. Ons team is internationaal, de helft van mijn teamgenoten spreekt geen Nederlands. De meeste collega’s zijn tussen de 25 en 35, een paar zijn iets ouder. Iedereen heeft een andere achtergrond, allemaal wel technisch, en brengt vanuit dat perspectief relevante kennis en ervaring mee. Daardoor kunnen we veel van elkaar leren. Ze zijn daarnaast heel betrokken, de support die ik krijg van collega’s is een van de aspecten die ik het meest waardeer in mijn werk.”
De volgende stap
Nog een half jaar en dan zal Pim klaar zijn met zijn traineeship Risk. Uitgeleerd zal hij nooit zijn. “Bij ING krijg je alle kansen om door te leren. Tijdens je traineeship natuurlijk sowieso: alle trainees volgen de Global Learning Events, waar je o.a. leert over de basisprincipes van bankieren. Daarnaast staan specifieke trainingen op het programma, zoals Chartered Financial Analyst I t/m III. En we volgen trainingen voor soft skills. Maar ook daarna houdt het niet op, er zijn zoveel mogelijkheden voor cursussen en studie, en ze hoeven niet per se direct van toepassing te zijn op je werk. Het is ook mogelijk om je in een andere richting te ontwikkelen.” Weet Pim al wat hij na zijn traineeship gaat doen? “Ik vind het leuk om verschillende dingen te blijven doen, ik wil me denk ik nog niet specialiseren in één richting. ING biedt daarvoor veel mogelijkheden. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken!”
Over Pim
Pim Hanssen is 26 jaar, woont in Utrecht, waar hij zijn oud-studiegenoten uit Groningen regelmatig treft voor een borrel of een hapje eten. Tijd voor sport maakt hij graag: hij is fervent wielrenner, loopt hard en doet mee aan toertochten en recreatieve wedstrijden. Via Strava houdt hij contact met andere sporters, ook binnen ING (Run@ING), en als het even lukt gaat hij binnenkort meedoen met een ING Bootcamp. Bezige man, met ook nog politieke aspiraties, als lid voor D66 – “Maar daar doe ik nu nog niets voor hoor, wie weet, later.” Heeft Pim tijd over? Dan verdiept hij zich graag in populairwetenschappelijke of financieel-economische onderwerpen.
Traineeship Risk, ook iets voor jou?
Ontdek jouw mogelijkheden! Alle informatie over het Risk traineeship, de selectieprocedure en aanmelden vind je op www.ING.nl/traineeship